barn och vuxna utanför Ottfjällets förskola, Östersund. Foto: Michael Ragnarsson/SR
Ottfjällets förskola i Torvalla när de blivit certifierade till "Grön flagg" (arkivbild). Foto: Michael Ragnarsson/Sveriges Radio
Barnomsorg

Östersund fortsätter ha för stora barngrupper

1:12 min

Förskolegrupperna i Östersunds kommun är betydligt större än Skolverkets nya riktlinjer föreskriver. Kommunen skulle vilja men kan inte ändra det omgående.

För barn mellan ett och tre år är riktlinjen att barngruppens storlek ska vara högst tolv barn. För barn mellan fyra och fem år rekommenderas upp till som mest 15 barn.

Men i Östersunds kommun är maxantalet 18 barn oavsett ålder och det är just nu inte aktuellt med mindre grupper, säger Niklas Daoson (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

– Det är inte aktuellt att ändra det just nu, eftersom vi har fullt i våra förskolor. Även om vi har viljan att bli färre så har vi just nu inte plats. Vi bygger just nu två nya förskolor, i akt och mening att kunna minska grupperna, säger Niklas Daoson till P4 Jämtland.

Efter att intervjun gjordes har Daoson kontaktat P4 Jämtland då han anser att beskrivningen som ges i artikeln är missvisande. Han har då bland annat velat poängterat följande:

"Idag är snittgruppen 16.2 inskrivna barn (planerat värde, det faktiska antalet närvarande barn är 12.3) på detta är det 3 heltidspersonal. Vi har i snitt 5.4 inskrivna barn per personal.

 Självfallet följer vi även frågan på fler sätt än lokalmässigt. Går det att ändra organisationen? Hur fördelar vi resurser etcetera. De små grupper som skolverket nu rekommenderar har en annan fördelning av personal.

 Så, att planer saknas är helt fel. Vallöftet vi gav i senaste valrörelsen om att minska maxantalet från dagens 18 till 17 barn ligger fast och det pågår ett aktivt arbete med en tydlig plan", enligt Niklas Daoson.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista