Emil Westlin, åklagare (porträtt)
1 av 2
Åklagaren Emil Westlin yrkar på livstids fängelse för den 35-åriga kvinna som åtalats för mordet på en 43-årig man på Frösön. Foto: Johanna Svensson/Sveriges Radio
Östersunds tingsrätt - säkerhetskontroll
2 av 2
Det är förhöjd säkerhet i Östersunds tingsrätt i samband med mordrättegången. Foto: Johanna Svensson/Sveriges Radio
Frösömordet

Yrkar på livstids fängelse för Frösömordet

Åklagaren: Offret utsattes för omfattande våld
1:04 min

Åklagaren yrkar på livstids fängelse för den 35-åriga kvinna som åtalats för mordet på en 43-årig man på Frösön. Kvinnan har i polisförhör berättat att hon planerade dådet.

– Det finns ett antal försvårande omständigheter, säger åklagare Emil Westin till P4 Jämtland.

Han anser att dådet dels var planerat, dels var det fråga om ett omfattande våld - det skedde i mannens hem, offret kränktes under de sista sekunderna i sitt liv och närstående uppmärksammade händelsen enligt åklagaren.

Är det någon särskild bevisning som stärker ditt yrkande?

– Det är en samverkande bevisning av väldigt många omständigheter i det här fallet.

– Det är väldigt försvårande om man planerar en sådan här händelse och sedan genomför den.

Den mordåtalade kvinnans advokat Andreas Victor anser dock att livstids fängelse är för strängt straff. Han anser att tingsrätten ska ta hänsyn till kvinnans psykiska ohälsa.

– Psykisk sjukdom är en förmildrande omständighet och det var åklagaren inte alls inne på. Jag ska inte säga att det var hjärtlöst, men det var lite ofullständigt, säger han.    

I polisförhör har kvinnan berättat att hon packade en väska med knivar, sömntabletter och en tång innan hon gick för att hälsa på mannen som hon varit bekant med sedan ungdomen.

Anledningen var delvis att hon känt sig sviken av mannen och att hon hört röster i sitt huvud som mer eller mindre uppmanat henne att döda mannen.

Den mordåtalade kvinnan har genomgått en rättspsykiatrisk undersökning och anses inte lida av någon allvarlig psykisk störning. Däremot har hon en konstaterad psykiatrisk diagnos sedan långt tillbaka. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".