Hans Werner är en av alla som drabbats av de ökande väntetiderna på att få hit sin partner till Sverige.
Hans Werner är en av alla som drabbats av de ökande väntetiderna på att få hit sin partner till Sverige. Foto: Filip Gustafsson Högman/SR
Flyktingkrisen

Kö för kärleksinvandring kan splittra förhållanden

Hans Werner: Som ett klubbslag i huvudet
7:33 min

Hans Werner är en av alla som drabbats av de ökande väntetiderna på att få sin partner till Sverige. Han har fått besked om att han måste vänta i 22 månader på sin pojkvän Aung Ko Win.

Hans Werner träffade sin pojkvän Aung Ko Win som kommer från Burma för ett par år sedan. Med tiden har kärleken växt och till slut bestämde de sig för att de ska satsa på förhållandet och att han ska flytta hit.

De skickade in en an ansökan i november förra året. Men beskedet var att det skulle ta minst 22 månader innan deras ärenden kunde behandlas.

– Det var som ett nytt klubbslag i huvudet, berättar Hans Werner.

Han menar att den långa väntetiden riskerar att splittra många förhållanden.

I stället tycker att systemet ska ändras och att partner ska få komma hit och att de ska prövas efter två år om de ska få stanna eller inte.

– Det är som att vi inte räknas som vuxna människor med eget ansvar. När han väl kommer hit så har jag hela ansvaret. Jag betalar allting, det är jag som får se till så att han blir integrerad i samhället,  lära sig svenska, fixa ett jobb och allting sådant, säger Hans Werner. 

Migrationsverket berättar att kön växt, framför allt efter hösten när resurser flyttades för att ta hand om alla människor som kom till Sverige under den stora flyktingvågen i höstas. Men han tycker att Migrationsverket ska ändra sina rutiner.

– Men jag kan inte acceptera att den får stå åt sidan. Jag kan förstå att det krävs mycket jobb att ta hand om alla flyktingar. Men det måste vara en prioritering också, säger Hans Werner.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".