Migrationsverket (skylt)
Migrationsverket kan behöva öka resurserna för att kapa köerna för kärleksinvandring. Foto: DRAGO PRVULOVIC / TT
Flyktingkrisen

Migrationsverket vill bli effektivare för att kapa köer

9:21 min

Migrationsverket ska se över verksamheten för att hitta effektivare arbetssätt och kunna korta kön för kärleksinvandrare.

Just nu finns drygt 53 000 människor i kön som väntar på att få sina ärenden prövade. Och kön har växt. När det exempelvis gäller gruppen med nyetablerade anknytningar var medianväntetiden 153 dagar 2013. Det har ökat till 378 dagar förra året.

Martin Norlén är enhetschef på Migrationsverket i Göteborg.

– Jag beklagar att det har blivit så här, säger han.

Han berättar att det dels beror på höstens våg av människor som söker skydd i Sverige har varit så stor att det har varit prioriterat. Personer som arbetar med kärleksinvandring har i stället fått arbeta med att ta hand om människor på flykt. Orsaken är även att antalet som söker har ökat de senaste åren.

– Men samtidigt kan vi inte sitta och rulla tummarna och hänvisa till hösten. Vi måste titta framåt, säger Martin Norlén.

Därför har Migrationsverket satt igång ett arbete med att se över verksamheten för att se om det finns saker att justera för att arbetet ska bli effektivare.

– Det kan även bli aktuellt att öka resurserna, säger han.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista