Kommunhuset i Krokom. Foto: Pernilla Anth Jacobsson/Sveriges radio.
Kommunhuset i Krokom. Foto: Pernilla Anth Jacobsson/Sveriges Radio.
Hot och Våld

Säkerheten skärps på HVB-hem efter larm om hot och våld

0:53 min

Den senaste tiden har det varit flera incidenter och allvarliga händelser på HVB-hem i landet. Det har fått Krokoms kommun att höja säkerheten på boendena.

Under tisdagen slog Östersunds kommun larm om att det förekommit våld och hot kopplade till tre HVB-hem för ensamkommande flyktingbarn i kommunen.

Även i Krokoms kommun har det förekommit hotfulla situationer vid några tillfällen. Men det är inget som oroar personalen.

– Våld och hot bland ungdomar är inget signifikativt just för HVB- hem och ungdomar som kommer som ensamkommande, utan det finns överallt i samhället men har en tendens att förstoras lite när det kommer till ensamkommande, säger Kenneth Cajselius som är vägledare på ett HVB-hem.

Ylva Karlsson är enhetschef för tre HVB-hem i Krokom. Den senaste tiden har det enligt henne varit lugnt, men i somras var det stökigare och den senaste tidens incidenter på boenden runt om i landet har gjort att säkerheten på boendena nu höjs.

– Det kan inträffa en gång i månaden, en gång per år eller kanske aldrig men vi måste rusta oss, säger hon.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista