Interiör asylboende (Grytan, Östersund)
1 av 2
Polisen och asylsökande är överens om att en stor del av den oro som finns på asylboenden beror på sysslolöshet och oro för framtiden. Foto: Marie Birkl / TT
Fredrik Jeppsson, gruppchef lokalpolisområde Umeå
2 av 2
Det är inte generellt stökigt på boendena - det är individer som stökar, säger Fredrik Jeppsson, gruppchef polisen i Umeå. Foto: John Bakke
Asyl

Tusen polisärenden kopplade till asylsökande i norr

1:24 min

Polisen har haft över tusen utryckningar i de fyra nordligaste länen som är kopplade till asylsökande sedan slutet av oktober. Utryckningarna rör brott - men även automatlarm och sjukdomsfall.


Det framgår av unika siffror som P4 tagit del av.

Fram till nu har det varit okänt exakt hur ofta polisen har ärenden som är kopplade till asylsökande. P4 i norr har tagit del av tidigare sekretessbelagda uppgifter om polisens arbete med asylsökande.

Siffrorna rör dels brott som exempelvis misshandel och olaga hot, men består också till stor del av rena rutinärenden som automatlarm och sjukdomsfall. Så kallade handräckningsärenden är också vanligt förekommande. I Jämtlands län utgör ärenden som är kopplade till asylsökande knappt tre procent av polisens alla händelserapporter under perioden.

Polisen och asylsökande är överens om att en stor del av den oro som finns på asylboenden beror på sysslolöshet och oro för framtiden.

– Det är inte generellt stökigt på boendena - det är individer som stökar, säger Fredrik Jeppson gruppchef för lokalpolisområde Umeå.

17- årige Muhammed berättar att de bor så trångt att det inte finns någonstans att ta vägen när han behöver vara i fred. Tristessen är också någonting som tär på människorna som bor där, berättar han.

– Vi är mitt i ingenstans, vi gör ingenting, och under tiden förlorar vi allt, säger 17-årige Muhammed uppgivet.


Utdrag ur polisens statistik

Totalt antal ärenden kopplade till asylsökande i de fyra nordligaste länen: 1040

Antal ärenden fördelat på län:

Norrbotten: 365
Västerbotten: 189
Jämtland: 311
Västernorrland: 175

Antal ärenden fördelat på ärendetyp

Misshandel: 145
Olaga hot: 35
Kontroll av person eller fordon: 162
Bråk: 101
Utlänningslagen: 73
Utredningsarbete: 59

* Siffrorna rör polisärenden och inte domar.
* Ärenden registreras även om det visar sig att brott inte har begåtts.
* Flera punkter har utelämnats och många av dem är inte brottsrubriceringar utan rutinärenden.

Källa: Polisen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista