Länspolismästare Stephen Jerand. Foto: Ann-Louise Rönestål Ek.
Jämtlands läns polisområdeschef Stephen Jerand är mycket kritisk mot att man tränger ihop många människor på liten yta. Foto: Ann-Louise Rönestål Ek/Sveriges Radio
Asyl

Polisinsatser - inte lösning på oro på asylboenden

1:27 min

Det är viktigt med rätt åtgärder för att komma tillrätta med oroliga situationer på asylboenden, det anser Stephen Jerand som är polisområdeschef i Jämtlands län.

Som P4 Jämtland berättade på torsdagsmorgonen har polisen släppt den tidigare hemligstämplade statistiken på hur många utryckningar de gör till asylboenden.

I de fyra nordligaste länen handlar det om drygt 1 000 utryckningar sedan i oktober. I Jämtlands län har polisen gjort över 300 utryckningar om allt från brandlarm och sjukdomsfall till misshandel och olaga hot. I Jämtland utgör de händelserna knappt tre procent av polisens alla händelserapporter.

– Det är viktigt att tala om för alla aktörer att så här ser problembilden ut, säger Stephen Jerand.

Han har tidigare riktat skarp kritik mot hur myndigheterna förvarar människor på väldigt liten yta.

– Den dialogen har vi har redan haft med Migrationsverket om när man gick ner från fem kvadratmeter per person till tre kvadratmeter.

Märks det på antalet utryckningar?

– Vi ser en definitiv brytpunkt i statistiken från när man fattade det så kallade förtätningsbeslutet.

– Det är bara att gå till sig själv: att bo på såna här boenden långt ute i skogen tillsammans med människor man inte känner i trånga utrymmen - det är klart att det blir störningar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista