Åklagare Malin Olsson Almqvist  (porträttbild tingsrätten Östersund)
1 av 2
Foto: Johanna Svensson/Sveriges Radio
Advokat Jan Åke Nyström
2 av 2
Foto: Johanna Svensson/Sveriges Radio
Våldsbrott

Huvudmisstänkt för knivattack på Frösön frisläppt

1:42 min

En tonårskille häktades på torsdagen misstänkt för medhjälp till mordförsök. Den huvudmisstänkte för knivdramat på Frösön i helgen släpptes på fri fot.

Den 16-årige kille som begärts häktad på sannolika skäl misstänkt för försök till mord släpptes på fri fot av tingsrätten strax före klockan 17 på torsdagseftermiddagen, men misstankarna mot honom kvarstår.

En orsak till att 16-åringen släpps fri är hans låga ålder. En 18-årig kamrat till honom häktades misstänkt för medhjälp.

Åklagare Malin Olsson Almqvist är mycket förtegen om utredningen och hänvisar till förundersökningssekretess.

– Exakt vad som hänt eller hur det har gått till kan jag inte gå in på, säger hon till P4 Jämtland.

Hon vill inte heller uttala sig om motivet till dådet, men det har spekulerats om någon slags hämnd. Ett vittne säger att till P4 Jämtland att attacken verkade planerad.

Fyra killar anhölls redan på söndagen misstänkta för inblandning i knivattacken, som skedde utanför en matbutik i Valla på Frösön.

En av dem släpptes fri av åklagaren på torsdagsmorgonen. En annan försattes på fri fot av tingsrätten tidigare på torsdagseftermiddagen.

– Det är inte ens skälig misstanke så vi utgår från att utredningen kommer att läggas ner mot honom, säger hans advokat Jan-Åke Nyström till P4 Jämtland.

Om två veckor räknar åklagaren med att väcka åtal mot de misstänkta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista