Deltagarna på dialogmötet i Hallen granskar kartan över den planerade nationalparken
Deltagarna på dialogmötet i Hallen granskar kartan över den planerade nationalparken Foto: Johanna Gadd
Natur

Dialogmöten om bildandet av ny nationalpark i Jämtland

0:54 min

Planerna på att göra Vålådalen-Sylarna-Helags till en nationalpark är nu i gång. Nu anordnas dialogmöten runt om i Jämtlands län för att ta reda på vad länsborna tycker om det här.

Just nu håller Länsstyrelsen Jämtlands län och Naturvårdsverket dialogmöten på flera håll i länet för att ta reda på hur länsborna använder sig utan området Vålådalen-Sylarna-Helags i dagsläget. Anledningen är planerna på att göra området till en nationalpark.

På torsdagskvällen hölls ett dialogmöte i Hallen, en av besökarna var Per Lennartsson från Höla och han känner sig tveksam till förslaget.

– Jag är lite kluven, blir det locket på och slut på all jakt, undrar han.

Han är även orolig för att ett nationalparksbildande ska locka fler människor till området och slitaget i området ska bli större.

Området är redan ett naturreservat och många tycker att det räcker så. Men Ruona Burman på Länsstyrelsen har ett annat perspektiv.

– Fördelen med en nationalpark är att man får större möjligheter att tillgängliggöra för besökare i området, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista