Blåljus polisbil
Polisen i Norden går mot ett alltmer gränslöst samarbete. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT
Polis

Polisen går mot gränslöshet

2:02 min

Från och med nästa år kan samarbetet mellan svensk polis och polisen i våra nordiska grannländer komma att fördjupas, rapporterar Ekot.


För framför allt glesbygden kommer det här bli viktigt, menar inrikesminister Anders Ygeman som säger att han kommer lägga fram ett lagförslag om det här i år och att lagändringen kan träda i kraft nästa år.

– Om det händer en händelse i exempelvis Haparanda och den närmaste polispatrullen är finsk och den kan gripa in, eller om det är en händelse på den finska sidan gränsen och en svensk patrull är närmast skulle den kunna gripa in. Det kan också handla om att man patrullerar tillsammans med en polis från vardera sidan, säger Anders Ygeman.

Det kan även innebära samarbeten vid stora händelser, exempelvis landskamper i fotboll där många huliganer väntas. Men framför allt att polisen kan bli effektivare i glesbygden, säger Anders Ygeman.

– Fördelen är ju att du kan få en större polisnärvaro och en snabbare polisinsats och ett effektivare användande av polisresurserna.

Polisförbundet är i grunden positiv till en sådan här förändring.

– I botten så är det ju ett samarbete som är efterfrågat. Tittar vi på glesbygdsproblematiken så är det angeläget att man kan arbeta över riksgränserna och att man kan stötta varandra när behov uppstår. Men det är viktigt att man då har koll på det här med regelverk. Vad får jag göra, hur får jag göra, hur agerar man i respektive land. Det säger Hasse Olsson som är ombudsman på Polisförbundet.

Innan det här kan bli verklighet måste en lagändring till. Danmark och Finland har redan gjort liknande ändringar. Norge väntas göra det nu i vår. Anders Ygeman säger att den svenska lagändringen kan komma nästa år.

Det skulle innebära att vi ger polisen i grannländerna rätt till myndighetsutövning i Sverige under svenskt befäl. Det ska alltså vara en svensk polis som leder insatsen. Men det innebär också att svensk polis ska kunna arbeta på andra sidan gränsen. En klar skillnad mot hur det är i dag, säger Anders Ygeman.

– Du kan ju förfölja en misstänkt brottsling över gränsen och göra ett gripande, och du kan under vissa strikta betingelser agera tillsammans med en polis. Men du kan inte patrullera gemensamt och du kan inte ingripa på den andra sidan nationsgränsen, även om du är den närmaste patrullen, säger Anders Ygeman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista