Walter Wallberg
Walter Wallberg har vunnit fyra av de fem tävlingar han kört i Europacupen i vinter. Foto: Emelie Andersson
Puckelpist

Supertalangen Walter Wallberg dominerar Europacupen

5:53 min

Puckelpiståkaren Walter Wallberg från Åre är bara 15 år gammal men är redan en toppåkare bland världseliten. 

I vinter har Walter Wallberg dominerat i Europacupen och han har radat upp pallplaceringar. Han har vunnit fyra av de fem tävlingar som han har kört, och när han inte vann fick han ändå kliva upp på pallen som trea.

– Sjukt bra, jag har fått till allt på tävling, säger Walter Wallberg.

Han är full av självförtroende just nu och förklarar framgången med hård träning.

Sjukt bra, jag har fått till allt på tävling.

När vi möts i skidbacken i Duved får Walter stå bredvid och titta på när vännerna i puckellandslaget tränar. För ett par veckor sedan kraschade han illa och har tvingats ta det lugnt.

– Tyvärr så drabbades jag av en ryggskada. Jag fick en innerskida och föll nästan framåt, och fick en puckel i ryggen så då har musklerna dragit ihop sig lite, eller ja ganska mycket.

Walter Wallberg har bara hållit på med puckelpist i fem år och har på kort tid blivit en framgångsrik åkare bland världseliten. När han var 10 år flyttade Walter och familj från Bollnäs upp till till Åre, och det var då han fick upp ögonen för sporten och sedan var han fast.

– Det är häftigt, man kan åka fort och hoppas stort. Det är allt i ett.

I slutet av puckelbanan i Duved står landslagstränaren Lasse Fahlén med en videokamera och följer de aktiva noga.

– Han är en stor talang som kommit fram väldigt ung och det är bara att hoppas att det fortsätter så. Hans stora styrka är att han inte bara är en talang i åkningen utan han jobbar bra på träningen också, med styrka och allting. Han får fortsätta jobba vidare så ska det gå bra, ge honom 2-3 år så är han en bra världscupåkare också, säger Lasse Fahlén.

Det återstår tre tävlingar i Europacupen den här säsongen. Walter räknar med att vara tillbaka och tävla i Ryssland i början av mars. Den 12-13 mars är det sedan dags för Europacupfinalen i Åre och i början av april arrangeras junior-VM i Åre. Och målet är högt ställt.

– Jag ska vinna hela Europacupen och sedan hoppas jag på att vinna junior-VM på hemmaplan, säger Walter Wallberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista