Två kristna tjejer utsätts för hot mot bakgrund av sin relgion på ett asylboende i Jämtland. Asylboendet på bilden har ingenting med artikeln att göra.
1 av 2
Två kristna tjejer utsätts för hot mot bakgrund av sin religion på ett asylboende i Jämtland. Asylboendet på bilden har ingenting med artikeln att göra. Foto: Britt-Inger Hellström/Sveriges Radio
Polisområdeschef Stephen Jerand
2 av 2
Polisområdeschef Stephen Jerand säger att kvinnor är mer utsatta på asylboenden. Foto: Sveriges Radio
Asyl

Polisen utreder hot mot kristen familj på asylboende

5:28 min

Polisen utreder hot mot en kristen familj på ett asylboende i Jämtland. Två kvinnor har blivit trakasserade och hotade av en grupp män.

På Facebook varnas kvinnorna för att en grupp män på asylboendet "har en plan för deras familj". De gillar inte att familjen har konverterat till kristendom.

P4 har träffat Roya och Saba, två unga kvinnor från Iran som tillsammans med sin mamma och yngsta syster har flytt till Sverige. De bor nu på ett asylboende i Jämtland.

Familjen flydde efter att ha konverterat från islam till kristendom. Det innebar en dödsdom för familjen i Iran. Men valet att konvertera har förföljt familjen hela vägen till Sverige. Kvinnorna berättar att det finns en grupp män på asylboendet som inte gillar att familjen har bytt religion.
 
- Vi har fått meddelande på Facebook, en varning om att dessa män har en plan för vår familj. De gillar inte att vi har bytt religion, berättar Roya.

P4 har tagit del av varningarna och fått dem översatta. Vi lämnar över materialet till polisens områdeschef Stephen Jerand, som reagerar starkt.

- Det här är ingen rolig läsning. Jag blir uppriktigt sagt förbannad, säger han och förklarar att polisen ska utreda varningarna.

De gillar inte att vi har bytt religion.

Kvinnorna uppger också att de blir sexuellt trakasserade på boendet och att en grupp män försöker styra vilka kläder de har på sig.

- När vi inte har slöja så säger de åt vår mamma att vi ska täcka håret. Men vi säger då att det här är Europa. Ni kan inte säga åt oss att täcka håret, berättar Saba.

Enligt Stephen Jerand är kvinnor särskilt utsatta på asylboenden i Jämtland.

 - Inte i stort antal, men utifrån de erfarenheter vi har och utifrån de signaler vi får så är det så. Det är i klartext kulturkrockar vi pratar om. Synen på kvinnan är annorlunda och det måste vi fånga upp på ett mycket bättre sätt. Det har vi lyft flera gånger med Migrationsverket, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista