Bilden är tagen under ett matbord på en förskola. Den föreställer ben och fötter på flera barn och en pedagog.
1 av 2
Socialdemokraterna i Östersund nöjer sig med ett löfte om att minska förskolegrupperna storlek från 18 till 17 barn, innan nästa val. Foto: Jessica Brander/Sveriges Radio
En man tittar in i kameran.
2 av 2
Östersunds ordförande i barn- och utbildningsnämnden Niklas Daoson (S) hakar inte på partiledaren Stefan Löfven som lovar en drastisk minskning av småbarnsgrupperna i förskolan. Foto: Johanna Vackdahl/Sveriges Radio
Förskola

Östersund uppfyller inte Löfvens vallöfte om mindre barngrupper

3:53 min

Socialdemokraternas vallöfte om max 15 barn i förskolornas småbarnsgrupper kommer inte bli verklighet i Östersund. Lokalt lovar partiet något annat.

Socialdemokraterna i Östersunds kommun går emot sin partiledare Stefan Löfven och nöjer sig med ett löfte om att minska förskolegrupperna storlek från 18 till 17 barn, innan nästa val.

– Vi har tagit ett eget åtagande sen har Stefan Löfven gått ut med ett ytterligare åtagande, säger Niklas Daoson, socialdemokratisk ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Östersunds kommun.

Mindre barngrupper i förskolan var en av Socialdemokraternas stora valfrågor 2014. I sitt tal i Almedalen så lovade Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven ett maxtak på 15 barn per förskolegrupp för de yngsta barnen. Men på lokal nivå i Östersund så lovar Socialdemokraterna en annan maxstorlek på samma barngrupper: 17 barn.

Enligt Niklas Daoson kan det lokala vallöftet bli verklighet först när kommunen byggt ytterligare två förskolor. Planen är att förskolegrupperna ska minskas till max 17 barn per förskolegrupp innan valet 2018.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista