eleve i korridor
1 av 3
Javad Mohktari kom till Bräcke för två år sedan och hoppas nu på att komma in på gymnasieskola i Östersund. Foto: Fredrik Vestberg/Sveriges radio
Elev i skolkorridor
2 av 3
Adam Berhane har varit Sverige i två år och fyller snart 18 år. Han trivs bra på skolan i Bräcke. Foto: Fredrik Vestberg/Sveriges radio
Kvinna i klassrum.
3 av 3
"Naturligtvis önskar vi en bättre balans. Det fanns en period då vi hade bara killar på språkintroduktion", säger rektor Margareta Nenzén. Foto: Fredrik Vestberg/Sveriges radio
Asyl

Bräcke tar bara emot ensamkommande pojkar

3:42 min

Förra året kom drygt 600 ensamkommande barn till länet. Merparten var pojkar, men alla kommuner utom en har även tagit emot flickor.

(Om inte grafiken syns - ladda om sidan)

I Bräcke kommun skrev man förra året en ny överenskommelse med länsstyrelsen om att bara ta emot pojkar.

– Då förtydligade vi målgruppen och då bestämdes det att vi bara skulle ta emot pojkar, säger Agnes Wagroda verksamhetschef på Internationella enheten vid Bräcke kommun.

Bräcke har tagit emot ensamkommande flyktingbarn sedan 2010. Även innan mottagandet reviderades kom det bara pojkar till kommunen.

Under förra året sökte drygt 35 000 ensamkommande barn om asyl i Sverige. Av dessa var 8 procent flickor. I Jämtland var andelen cirka 10 procent.

P4 Jämtlands kartläggning visar att det är stora skillnader mellan kommunerna. Till Åre kom det 14 flickor i fjol och även till Strömsund, Krokom och Östersund kom det flertalet flickor.

Ingen kommun har könsuppdelade boenden och få erbjuder aktiviteter som bara riktar sig till flickor.

Bräcke gymnasieskola har sedan länge en sned könsfördelning genom att bygg- och anläggningsprogrammet, som är det största programmet, har övervägande pojkar. Av skolans 145 elever är det bara 20 tjejer. Rektor Margareta Nenzén skulle vilja ha en mer jämn könsfördelning.

– Naturligtvis önskar vi en bättre balans. Det fanns ju en period då vi hade bara killar på språkintroduktionsprogrammet och inte en enda tjej. Då var det fler konflikter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista