Kallbygden, Åre kommun. Foto: Peter Söderlund/Sveriges Radio.
Om det blir klartecken för den landbaserade fiskodlingen kommer den att ligga i utkanten av byn Kall. Foto: Peter Söderlund/Sveriges Radio.
Fiskodling

Stor fiskodling planeras i Kall

6:38 min

Går planen igenom kan Sveriges första riktigt storskaliga fiskodling på land komma i bruk inom några år i Kallbygden.

Det är företaget Cold Lake AB som vill satsa 250 miljoner kronor på så kallad landbaserad rödingodling.

Det rör sig om en anläggning för att odla röding på landbacken i en byggnad som kan bli 20 000 kvadratmeter stor och 10 meter hög. Där ska ett slutet system med vattenbassänger hysa små rödingar som ska växa till uppåt ett kilo innan de slaktas i samma lokal. Total årsproduktion i full skala skulle bli cirka 4 000 ton.

Enligt Erik Olofsson, biolog vid Torsta AB som gjort miljökonsekvensbeskrivningen, finns generellt stora fördelar med den här metoden jämfört med de kassodlingar man använder i dag.

- Det blir säkrare produktion i en sådan här anläggning, både för själva tillväxten av fisken och för miljön. Vattnet renas i fyra steg och utsläppen blir väsentligt mindre än vid odling med kassar i vattnet, säger Erik Olofsson.

En förändring av de konventionella kassodlingarna har varit på gång några år och Björn Forstell, professor emeritus vid Kungliga tekniska högskolan, KTH ser stora miljöfördelar med den här typen av fiskodling.

- När man producerar mat så blir det alltid en miljöpåverkan, så även med denna metod, men den är på flera vis mycket bättre.

Björn Forstell menar samtidigt att fisken kan bli dyrare men å andra sidan är maten i dag historiskt billig.

- För inte så länge sedan gick hälften av en familjs inkomster till mat, i dag är det bara dryga tio procent, något som kan bli annorlunda i framtiden, säger Björn Forstell.

Företaget Cold Lake har nu ett så kallat underlag för samråd inskickat till Länsstyrelsen i Jämtland. När en eventuell byggstart kan bli aktuell är inte klart.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista