Sjuksköterska tar prov.
Hälsocentralen i Sveg får kritik. Foto: Claudio Bresciani/TT
Vård

Vården kritiseras av Svegs sista fast anställda läkare

0:55 min

Den sista fast anställda distriktsläkaren på hälsocentralen i Sveg ska sluta. I ett brev till ledningen skriver hon bland annat att hälsocentralen i Sveg är "patientovänlig och hälsofarlig för personalen".

I ett brev som Tidningen Härjedalen tagit del av skriver läkaren bland annat att mycket av arbetet inte hinns med och blir liggande. Bristen på förståelse från ledningen gör att "det inte går att vara fast anställd läkare" på hälsocentralen.

Regionen ska nu se över verksamheten i Sveg, enligt regionens primärvårdschef Anna Granevärn.

– Vi jobbar vidare med både arbetsmiljö, lokaler och patientsäkerhet eftersom det kommit upp många frågor. När det gäller patientsäkerhet tittar vi vidare på vad som behöver göras och ska bland annat göra en internrevision för att se vilka rutiner som finns och vad vi kan göra bättre, säger Anna Granevärn, primärvårdschef i Jämtland & Härjedalen,

Förutom den fast anställda läkaren finns det mellan fyra och sex hyrläkare på hälsocentralen varje vecka. På sikt ska även frågan om hur man bäst bemannar hälsocentralen ses över.

Enligt Inspektionen för vård och omsorg, IVO, har det de senaste två åren kommit in fyra klagomål till myndigheten som rör Svegs hälsocentral. Det handlar enligt anmälan bland annat om utebliven diagnos och bristande kommunikation.

Hälsocentralen har under perioden 2014 och fram till nu inte anmält någon händelse som har medfört eller hade kunnat medföra en allvarlig vårdskada, så kallat Lex Maria.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista