Girjas samebys område
Girjas samebys område. Grafik: Liv Widell /Sveriges Radio
Rennäring

Staten överklagar Girjasdomen

0:36 min

Svenska staten överklagar tingsrättsdomen som gav Girjas sameby i Norrbotten rätt att bestämma över jakt och fiske på de statliga fjällmarker som samebyns renägare har nyttjanderätt på.

Det var på måndagen som Justitiekanslern, via advokaterna Hans Forssell och Jonas Löttiger lämnade in en överklagan till Gällivare tingsrätt.

Advokaterna begär anstånd med att utveckla sin överklagan och lämna bevisuppgifter till slutet på april.

Dels på grund av målets omfattning och komplexitet, dels på grund av att advokaterna är upptagna av en annan förhandling. Att domen skulle överklagas var väntat.

Justitiekanslern har tidigare sagt att målet är så principiellt viktigt att det bör prövas i högre instans. Det anses kunna få betydelse även i övriga delar av den svenska fjällvärlden.

- Vi har ju varit inställda på att målet skulle överklagas och gå vidare genom hela rättssystemet, säger Matti Berg till SR Sameradion & SVT Sápmi.

Tingsrättsdomen i Girjasmålet skulle om den vinner laga kraft innebära att samebyn, inte länsstyrelsen, avgör vilka förutom renägarna som får möjlighet att jaga och fiska på de aktuella markerna - och på vilka villkor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista