Snöskoterkörning. Foto: TT.
Snöskoterkörning. Foto: TT.
Trafiksäkerhet

Ny lag ger lavinartad försäljning av skoterhjälmar

VD för skoterbutik: Kunderna får fram fakta via dagstidningarna
2:31 min

De nya reglerna att man måste ha hjälm när man kör skoter gör att hjälmförsäljningen ökat lavinartat. Samtidigt är det många som är osäkra på vad som gäller.

 - De senaste veckorna har vi sålt ungefär 5-10 hjälmar per dag, säger säger Nisse Höglund är VD på en av de större skoterbutikerna i Östersund till Sameradion och SVT Sápmi.

Är det en ökning?

-  Herregud, ja.

Efter den nya lagen som tagits fram av regeringen måste alla som kör terrängskoter, det vill säga fyrhjuling och snöskoter, ha hjälm.

Trafikverket har fått i uppdrag att ta fram enskilda regler och förordningar som endast ska gälla vid terrängskoterkörning. Men ännu är reglerna oklara och Nisse Höglund får många frågor från kunder.

- Det enda stället kunderna får fram fakta på är via dagstidningarna, då kommer de in till oss som ska vara experter. Men inte har vi fått någon information från staten, plötsligt läser vi bara i tidningarna att nu är det lag. Och vår leverantörer blev också tagen på sängen så hjälmtillgången krymper.

Man kan som yrkesutövare och privatperson ansöka om dispens från hjälmtvånget. Transportstyrelsen kommer gå igenom alla ansökningar individuellt och pröva varje fall. Det vill säga att en yrkesgrupp kan få dispens, men kanske inte en annan. Höglund tycker att de som jobbar med dessa fordon själv ska kunna bestämma om de ska ha hjälm eller inte. 

- Låt det vara upp till dem som är proffs. Men herr och fru Svensson som ska ut och åka en lördag på vårvintern, de tycker jag absolut ska ha hjälm säger Nisse Höglund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".