Den pensionerade läraren Lars Eliasson hjälper flyktingar i Föllinge att förstå kvinnors rättigheter i Sverige.
1 av 2
Den pensionerade läraren Lars Eliasson hjälper flyktingar i Föllinge att förstå kvinnors rättigheter i Sverige. Foto: Simon Gunnholt
Två gånger i veckan håller pensionärer i Föllinge i ett språkcafé för byns flyktingar.
2 av 2
Två gånger i veckan håller pensionärer i Föllinge i ett språkcafé för byns flyktingar. Foto: Simon Gunnholt/Sveriges Radio
Asyl

Pensionärer informerar flyktingar om kvinnors rättigheter

4:11 min

Sara från Uganda visste inte att hon har rätt att ringa polisen om hon skulle bli sexuellt trakasserad. Nu har pensionärer i Föllinge informerat henne om kvinnors rättigheter i Sverige.

I ett tidigare inslag i P4 Jämtland sa Migrationsverkets kommunikatör Guna Graufelds att Migrationsverket "inte jobbar med strukturellt jämställdshetsarbete" ute på asylboenden.

Migrationsverket informerar inte heller särskilt kvinnor om vilka rättigheter de har i Sverige. Men i Föllinge har pensionärer tagit på sig att informera byns flyktingar om vilka rättigheter kvinnor har i Sverige. Lars Eliasson, pensionerad lärare, berättar:

- Jag får försöka tala om hur flickor behandlas i Sverige och vad deras rättigheter är. Det stämmer inte överens med hur de behandlas hemma i sin kultur. De blir förvånade över hur det är i Sverige.

Sara från Uganda berättar vad Lars har sagt:

- Han säger att kvinnor har sina rättigheter. Om jag skulle bli utsatt för övergrepp så har jag rätt att ringa polisen. Och jag vet att polisen då skulle ingripa. Det känns bra.

Hon är glad över det Lars har berättat:

- Jag visste inte hur det var som kvinna i Sverige. Jag trodde det var som andra länder. Men här är det annorlunda. Här får jag min röst hörd. Lars har öppnat mina ögon om hur det är att leva i Sverige som kvinna, säger hon.

Pensionärerna i Föllinge håller i ett språkcafé för byns asylsökande två gånger i veckan. Men de önskar bättre hjälp från myndigheterna.

- Man skänker en hundring så har man gjort sitt. Det är inget som hjälper dessa människor framåt. Någon måste sätta sig ner och göra grovjobb och engagera sig, säger Lars Eliasson.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista