Mus Olles museum
Mus-Olles museum i Ytterån. Foto: Emelie Andersson/Sveriges Radio
Kultur

Kris för Mus-Olles museum

12 min

Ytterå hembygdsförening bjuder in till krismöte om Mus-Olles museums framtid.

– Vi har stora problem med engagemanget kring muséet, vi har inte haft en ordförande för föreningen på två år säger Mats Engman en av tre som sitter i styrelsen.

– Nu måste det hända något, folk måste ställa upp, det här gäller ju inte bara muséet utan det är också viktigt för hela bygden.

Mus-Olles museum öppnades 1906 av dess grundare Per-Olof Nilsson (Mus-Olle) och han testamenterade samlingarna vid sin död till Ytterå Hembygdsförening.

1989 invigdes den nya muséebyggnaden och är en av de mest besökta turistmålen i Krokoms kommun.
De första åren efter nyöppnandet så hade man besökssiffror på runt 10 000 besökande men det har nu sjunkit till runt 3500 sommaren 2015.

Nu måste det hända något, folk måste ställa upp!

Nu larmar styrelsen för hembygdsföreningen om att man har stora problem med att hålla muséet öppet den kommande sommaren. Man ställer sig frågan om en flytt av muséet blir nödvändigt eller att man helt enkelt stänger det.

För att få svar på sina frågor bjuder man intill ett möte om framtiden för Musolles.
Den 1 mars på Folket Hus i Ytterån så kommer kommunalrådet i Krokoms kommun Maria Söderberg att medverka, från Jamtli Henrik Zipsane och Anneli Åhman från Turistkompaniet.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista