Camilla Borin
Camilla Broin har snart avslutat sin praktik på Åre Östersund Airport Foto: Filip Kruse/Sveriges Radio
Arbetsmarknad

Praktikplats på flygplats skapar värdefull erfarenhet

3:14 min

Genom att arbeta som terminalvärdar på Östersunds flygplats ska arbetslösa ungdomar komma vidare och få in en fot i arbetslivet.

Projektet har pågått sedan i höstas och är ett samarbete mellan Arbetsförmedlingen och Swedavia.

En av praktikanterna är 22-åriga Camilla Borin. Hon är glad över möjligheten att få praktisera på flygplatsen.

– Jag tycker det fungerar jättebra. Jag har varit här i snart tre månader och haft superroligt och träffat massar olika människor från Sverige och världen, säger hon.

Får du någon hjälp att komma vidare i arbetslivet på grund av att du varit här?
– Definitivt. Det som jag har märkt när man är ute och söker jobb, speciellt som ung, är att det handlar mycket om erfarenhet och det har jag definitivt fått härifrån. Även om det kanske inte ger jobb just här så kan man ta sig vidare på grund av detta, säger Camilla Borin.

Jobbet som terminalvärd går ut på att bland annat städa och stå i säkerhetskontrollen för att hjälpa resenärer med reglerna kring att ta med vätskor ombord och liknande. Camilla Borin är klar med sin praktik om några veckor. Då kommer fyra nya praktikanter att ta vid under nästa tremånadperiod. Totalt handlar det om åtta praktikplatser.

För Swedavias del är praktikplatserna en välkommen extra resurs under vintern när turismen till Jämtland ökar, enligt Karl Hausenkamp, operativ chef på Åre Östersund Airport.

– För vår del på Swedavia handlar det ganska mycket om att få extra resurser för våra vintergäster. Vi vill kunna erbjuda ett bättre värdskap och samtidigt erbjuda de här praktikplkatserna. För oss passar det alldeles utmärkt men ungdomar i de här positionerna, säger han.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista