Öbarnas förskola på Norderön äter vikingamat under sitt lärande om historien kring vår mat från stenåldern till 1975.
1 av 2
Öbarnas förskola på Norderön äter vikingamat under sitt lärande om historien kring vår mat från stenåldern till 1975. Gott är det också! Foto: Marcus Frånberg/Sveriges Radio
Öbarnas förskola på Norderön äter vikingamat under sitt lärande om historien kring vår mat från stenåldern till 1975.
2 av 2
Barnen på förskolekooperativet Öbarna sitter utomhus runt en öppen eld och provsmakar en vikingamåltid. Foto: Marcus Frånberg/Sveriges Radio
Historisk mat

Öbarna äter sin historia

Kerstin: Klibbig och gräsig mat
7:53 min

Med inspiration från Jamtlis historiska teman om mat äter sig nu förskolan Öbarna på Norderön sig igenom några tusen år.

De 21 barnen på förskolekooperativet Öbarna sitter utomhus runt en öppen eld och provsmakar en vikingamåltid. De har blivit inspirerade av Jamtlis utställning "Tidernas mat" och ska under några veckor pröva nya smaker och nya konsistenser genom historien. Med en pedagogisk lust och nyfikenhet stillas barnens hunger på att veta mer om hur det var förr i tiden.

Den är ganska klibbig och lite gräsig

När P4 Jämtlands reporter besöker förskolan så har en viking från vikingaföreningen Österhusvänner komponerat ihop en vikingamåltid bestående av en gryta med bönor och kyckling smaksatt med dragon.

- Att äta stenåldersmat med händerna gjorde nog störst intryck på barnen och för övrigt tycker barnen att det är roligt och gott säger Camilla Sedin, chef på förskolan Öbarna på Norderön.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".