Många kunder i en bokaffär
Årets bokrea är igång. Foto: Carina Galanou Ipsonius/Sveriges Radio
Kultur

Årets bokrea är igång

Full rulle på bokrean i Östersund
3:45 min

Nu är det julafton för många bokälskare för årets bokrea är igång. Leif Landin besökte en bokaffär i centrala Östersund på onsdagsmorgonen.

Bokförsäljningen verkar ha fått ny kraft under förra året. Statistik från Bokhandlareföreningen och Svenska Förläggareföreningen pekar mot ett litet trendbrott och en ökad försäljning av böcker.

2015 var det första året på nio år där försäljningen för böcker gick upp. Försäljningen ökade 3,2 procent räknat i kronor och ungefär lika många procent räknat i antal exemplar. Men förra årets försäljningsökning är bara ett litet steg på vägen tillbaka mot rekordåret 2007, då bokförsäljningen nådde sin topp.

En genre som gick extra bra ifjol var barn och ungdomslitteratur. Siffrorna visar att barn och ungdomsböcker sålde nästan 6 procent bättre 2015 än det föregående året. Rapportförfattaren Erik Wikberg tror att det kan vara en viktig bidragande orsak till den totala försäljningsökningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".