Kvinna med barn på armen
Föräldrar måste engagera sig för att barngrupper på förskolorna ska bli mindre menar Anna Falk i Östersund. Foto: Pernilla Anth Jacobsson/Sveriges Radio (Arkivbild)
Barnomsorg

Föräldrar gör för lite för att få mindre barngrupper i förskolan

0:47 min

Föräldrar behöver engagera sig mer om barngrupper på förskolan ska bli mindre. Det menar Anna Falk som var med och startade Föräldraupproret i Östersund.

Det är inte bara politikerna som måste skärpa till sig och leva upp till vallöftet om mindre barngrupper på förskolan. Det handlar lika mycket om att föräldrarna måste engagera sig, anser Anna Falk som var engagerad när Föräldraupproret drog igång två år sedan.

– Tyvärr kan jag vilja ge många föräldrar en känga lite för att man hejar på andra - att andra engagerar sig - men man orkar inte göra tilllräckligt mycket själva, säger Anna Falk.

Socialdemokraterna med Stefan Löfven i spetsen gick till val med löftet om max 15 barn i småbarnsgrupper i förskolan. I Östersunds kommun anser företrädare för partiet att gränsen ska gå vid 17 barn.

Anna Falk menar att politikerna har ett stor ansvar men föräldrarna måste också bidra från sitt håll.

– Det går inte att rösta och sen tycka att man har gjort sitt, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista