Pia Williams, professor vid Göteborgs universitet.
Pia Williams, professor vid Göteborgs universitet. Foto: Torsten Arpi /Göteborgs universitet.
Barnomsorg

Antalet barn i förskolegrupper påverkar kvalitén

6:08 min

Antalet barn i förskolegrupper har betydelse för kvalitén - men även andra faktorer är viktiga, enligt forskare.

Trots vallöftet om mindre barngrupper i Östersunds kommunala förskolor öppnar barn- och utbildningsnämndens socialdemokratiske ordförande Niklas Daoson upp för att också göra större barngrupper - beroende på gruppens sammansättning.

Han tycker inte att man ska stirra sig på blind på siffran 17 som ska bli maxantalet barn i varje förskolegrupp enligt Socialdemokraternas vallöfte i Östersund.

Pia Williams, som är professor vid Göteborgs universitet, är en av forskarna bakom ett forskningsprojekt som utrett just gruppstorlekens betydelse för barns möjligheter att lära och utvecklas i förskolan. Forskningsresultaten visar på betydelsen av gruppernas storlek men även andra faktorer spelar in.

– Vi ser i vår forskning att antalet barn i gruppen har betydelse för den kvalitet man kan uppnå i olika grupper. Det försvårar arbetet med läroplanen, säger Pia Williams.

Det är flera saker förskollärare väljer bort när de inte tycker att de räcker till för barngruppen. Det gäller skapande verksamhet och att göra utflykter, men även naturvetenskap och teknik - områden som kräver större personaltäthet.

Det försvårar arbetet med läroplanen

Det är flera samverkande faktorer förutom antalet barn som spelar in - arbetslagets utbildning och kompetens, personaltätheten, sammansättningen i barngruppen och om antalet barn är anpassat till lokalernas utformning, berättar hon.

Nyligen har Skolverket kommit med nya riktmärken för hur många barn varje förskolegrupp bör innehålla. Grupper för barn i åldrarna 1-3 år rekommenderas ha en storlek på sex till tolv barn medan rådet för grupper med 4-5-åringar är nio till 15 barn.

– Det är väldigt positivt att Skolverket och regeringen har formulerat det här riktmärket, tycker Pia Williams.

Hon menar att det ökar möjligheterna att tillgodose olika barngruppers olika behov.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista