Elin Lemon (C) och Saila Quicklund (M).
Elin Lemon (C) och Saila Quicklund (M). Foto: Lotta Löfgren/Sveriges radio + Riksdagsförvaltningen.
Regioner

Storregion dåligt förankrad bland medborgarna

17 min

Arbetet med att dela in Sverige i nya och större regioner sker nu i snabb takt, men dialogen med medborgarna saknas, enligt Centerpartiet och Moderaterna i Jämtlands län.

Om en vecka kommer en första delrapport från regeringens utredning. Redan till sommaren kan ett förslag komma, där Region Jämtland Härjedalen sannolikt ska bilda region tillsammans med Västernorrland, Västerbotten och Norrbotten.

Olika aspekter av frågan har diskuterats tisdag-onsdag vid regionstyrelsens möte.

Dels ska regionen ta fram underlag på ett antal områden inför fortsatta diskussioner med regeringens s.k. Indelningskommitté om vilka problem och möjligheter som Region Jämtland Härjedalen ser med en förändrad regionindelning.

Sedan har också oppositionsrådet Elin Lemon (C) lämnat förslag om att Region JH aktivt ska skapa arenor för information och samtal med regionens invånare om den pågående processen.

Efter en lång debatt på regionstyrelsen avslogs förslaget/ärendet efter votering med siffrorna 8 mot och 5 som röstade för.

Hör samtalet med Elin Lemon, (C) oppositionsråd i Region Jämtland Härjedalen och Saila Quicklund, moderaternas länsordförande samt också riksdagsledamot.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista