Tre elever sitter vid skolbänken med sina matteböcker
Undervisning pågår. Foto: Fredrik Sandberg / TT
Skola & utbildning

Lågstadielyftet gav fler lärare

1:35 min

För att ge lärare i förskoleklasser och upp till tredje klass mer tid med eleverna infördes förra året Lågstadielyftet - med extra pengar till skolorna.

Anne Karlstedt, rektor på Tavelbäcksskolan i Östersund har utnyttjat stödet.

Syftet är att öka personaltätheten från förskoleklass upp till årskurs 3 och många kommuner har velat ta del av de knappt två miljarder kronor som funnits att fördela.

I tjänster handlar det totalt om drygt 2 500 nya lärare och utökad arbetstid för 600 deltidsanställa lärare.

I Jämtlands län har samtliga kommuner fått pengar, minst fick Bräcke med drygt 1 miljon och mest fick Östersund med drygt 10 miljoner

Villkoren för pengarna är bland annat fler lärare, förskollärare, speciallärare eller annan personal som gör att lärarna får mer tid för eleverna.

– Fler pedagoger jobbar med eleverna nu så det är effektivare läs-, skriv- och matematikinlärning, säger Anne Karlstedt, rektor på Tavelbäcksskolan i Östersund, till P4 Jämtland.

Ett problem för många skolor har varit lärarbristen, det har varit svårt att få tag i pedagoger.

Fler pedagoger jobbar med eleverna nu.

Anne Karlstedt var förutseende och började rekrytera bland pensionerade lärare redan innan det var klart med pengarna. Två personer delar nu på en heltidstjänst.

– Det är en som jobbar 80 procent och en på 20 procent, säger Anne Karlstedt.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista