Flygplan inför landning på Frösön. Foto: Janne Mårdberg/Sveriges radio.
Flygplan kommer in för landning på Åre/Östersunds flygplats på Frösön. Foto: Janne Mårdberg/Sveriges Radio
Kommunkationer

Ovisst hur pilotstrejk påverkar flyget

Cirka 900 piloter drogs vid midnatt in i en konflikt om kollektivavtal. På måndagsmorgonen var det oklart i vilken omfattning det påverkar flygresenärerna.

Parterna i tvisten är Svensk Pilotförening (SPF) och bemanningsföretaget Global Employer Company (GEC) - som hyr ut personal till den brittiska lågprisflygjätten Flybe, som i sin tur anlitas av SAS.

Om och i vilken mån det här - direkt eller indirekt - påverkar flygtrafik till och från vårt område är ännu oklart.

SPF-medlemmarna i GEC lägger ned arbetet under torsdagar, söndagar och måndagar, enligt den nya konfliktåtgärden, som följer på resultatlös medling och en övertidsblockad som har pågått en vecka.

Det blir även sympatiåtgärder som omfattar cirka 900 piloter på sex andra flygbolag som bland annat innebär en blockad mot övertidsarbete och arbete på lediga dagar.

Vad det innebär för resenärer på svenska flygplatser kunde Swedavia, som driver de större flygplatserna i Sverige, tidigt på torsdagen inte svara på.

– Vi har lite svårt att överblicka exakt hur det påverkar, sa Henrik Kelfve vid Swedavias pressjour till TT.

(TT)


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista