Två personer sitter i en rallybil
1 av 2
Emelie Andersson tillsammans med rallyföraren Benny Erixon. Foto: Emelie Andersson/Sveriges Radio
Rallyförare står framför sin bil
2 av 2
Benny Erixon från Sigtuna
Rally

Fartfylld radio inför Östersund Winter Rally

12 min

I helgen arrangeras Östersund Winter Rally, deltävling 2 i rally-SM. Emelie Andersson hoppade in i rallybilen för att testa på den fartfyllda sporten.

Fredag och lördag arrangeras den andra deltävlingen i SM-rallyt i Östersund och arrangörerna satsar stort på att locka ny publik som ska få uppleva den fartfyllda sporten.

På fredagskvällen inleds tävlingarna med invigning på Stortorget i Östersund, sedan rullar man vidare mot skidstadion där de har byggt upp en specialsträcka för att det ska bli mer spektakulärt för publiken. Där kommer det också bjudas på en skoteruppvisning och ljud- och ljusshower innan tävlingarna drar igång.

– Vi måste bredda sporten. Vi har alltid haft en stomme av publik som varit ute efter sträckorna men vi vill få ut fler, säger Stefan Magnusson i arrangörsstaben.

Totalt är det sju sträckor som ska avverkas under fredagen och lördagen innan en mästare ska koras. Förhandsfavoriten är P-G Andersson, som vann den första deltävlingen i Gävle med cirka två minuter.

Ett av hemmahoppet är Oscar Brorsson, en ung kille som tidigare varit med i juniorlandslaget och som tävlar för Jämtlands MK. Stefan Magnusson lyfter också fram Urban Eriksson som kör för Stuguns MK och en gammal räv som han säger, Kalle Bäckvall från Offerdals MK, som starka hemmaåkare.

Under torsdagen fick rallyförarna träna i skogarna i Rissna och programledaren Emelie Andersson fick för första gången i livet testa på rally i passagerarsätet bredvid rallyföraren Benny Erixon, Sigtuna RC. 

Klicka på ljudet och hör hur resan gick.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista