Migrationsverkets skylt i centrala Karlskrona. Foto: Andrea Jilder/Sveriges Radio.
Migrationsverket. Foto: Andrea Jilder/Sveriges Radio.
Kärleksinvandring

Polisen har slutat utreda skenäktenskap

Polisen: Vi utreder inte tips om skenäktenskap
4:28 min

Den som sysslar med skenäktenskap löper minimal risk att dömas. Polisen har nämligen slutat att utreda anmälningar kring de som försöker lura till sig svenskt medborgarskap genom giftermål.

Marianne Paulsson, polis och beslutsfattare i utlänningsrätt i Region Väst, berättar att polisen inte längre utreder tips om skenäktenskap.

Problemet är att det är ett lågt straffvärde för brottet och preskriptionstiden bara är två år.

– Många gånger är det så att vetskapen om att det finns något fusk bakom dyker upp senare och då är brottet redan preskriberat, säger hon.

Marianne Paulsson arbetade med en stor härva som kallades för Vietnamnrättegången 2008. Totalt var 34 personer åtalade för att i olika omfattningar varit med och fått hit 50 personer från Vietnam som fått betala för att ingå bland annat i skenäktenskap. Det ska ha omsatt flera miljoner kronor.

Men efter en rättegång som pågick i flera månader friades de inblandade. Rätten ansåg inte att det brotten omfattade rekvisitet för människosmuggling eller människohandel.

Polisen skickar numera därför vidare anmälningar om missförhållanden till Migrationsverket.

Men inte heller där fokuserar myndigheten på problemet.

För åtta år sedan berättade Migrationsverket att myndigheten skulle göra särskilda riskanalyser för att försvåra för de som försöker lura till sig ett svenskt medborgarskap.

Numera fokuserar inte myndigheten lika mycket på det.

Migrationsverket tror att fusket i stället har flyttats över till arbetsinvandring efter att reglerna förenklades.

– Jag tror att det har förändrats över tid. Skenförhållanden förekommer förmodligen även i dag men inte i den omfattningen som vis såg tidigare. Sedan ändrades lagen om arbetskraftsinvandring. Då kan man flytta helt legalt, säger Håkan Jonsson, expert på anhöriginvandring på Migrationsverket


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".