En man i en mataffär sorterar postpaket.
Många postombud tycker det känns obehagligt att ha brev och paket med droger i på sitt lager, berättar Agneta Roberts, projektledare på Härjedalens kommun. Foto: JON WILLÉN / TT
Narkotika

Ska bli mer riskfyllt att hämta ut knarkpost

1:09 min

Små, lätta paket med dyra lösensummor. Postombud på bensinmackar och mataffärer i Strömsunds och Härjedalens kommun ska i år utbildas för att lära sig upptäcka droger i brev och paket.

Det ska bli betydligt mer riskfyllt att gå till sitt postombud och hämta ut droger som man har beställt på nätet.

Stömsund och Härjedalen är, som P4 Jämtland tidigare berättat, testkommuner i ett projekt där man ska försöka stoppa narkotika som beställts på nätet och som skickas i postförsändelser.

Projektet som är skräddarsytt för glesbygd har varit igång sen 2014 och nu har man tagit fram ett utbildningsprogram som alla postombud i testkommunerna ska få ta del av.

– Jag tycker de som skickar efter knark på nätet ska vara oroliga. Vi har hittat en metod som vi tror kommer att fungera, så jag tycker de ska vara försiktiga, säger Agneta Roberts, alkohol- och drogsamordnare i Härjedalens kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista