Vaccinspruta och barn
Oroande ökning av kikhosta menar läkare. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Sjukvård

Stor ökning av små barn som smittas av kikhosta

Smittskyddsläkaren: Det är oroande
1:14 min

Antalet fall av kikhosta hos små barn har ökat dramatiskt i länet de senaste två åren. Från noll smittade 2013 till 21 fall förra året.

- Ökningen är oroande eftersom vi vant oss vid att kikhostan nästan inte längre finns. De senaste två åren har kikhosta orsakat några spädbarns död, säger Micael Widerström, smittskyddsläkare vid Region Jämtland Härjedalen till P4 Jämtland.

Även i Stockholms län ökar antalet små barn som smittats av kikhosta. I Jämtland har det rört sig om något enstaka fall per år. År 2013 var det inget barn som smittades men förra året smittades 21 barn.

En orsak till ökningen kan enligt Micael Widerström vara att bakterien ändrat sig så vaccinet mot kikhosta inte längre är lika effektivt.

Dessutom kan äldre barn och vuxna som genomgått hela vaccinationsprogrammet ända få och sprida smittan vidare eftersom vaccinet inte är 100-procentigt säkert.

– Man ska vara observant på om anhöriga i närheten har långvarig hosta och om det i så fall kan röra sig om kikhosta, säger Micael Widerström.


 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".