Kvinna i 70-årsåldern med ljust hår tittar in i kameran.
Politikern Margareta Winberg minns precis var hon var när hon fick beskedet att statsminister Olof Palme blivit mördad. Foto: Fredrik Alverland/Sveriges Radio
Palmemodet 30 år

Margareta Winberg väckte barnen för att berätta att Palme var död

1:03 min

På söndag har det gått 30 år sen statsminister Olof Palme mördades. Kollegan Margareta Winberg minns dödsbeskedet som i går.

Politikern Margareta Winberg arbetade nära Olof Palme och berättar i P4 Jämtland om det tunga dödsbeskedet som nådde henne och hennes man via ett telefonsamtal mitt i natten.

– Det var ju väldigt chockartat. Och vi satte på teven och man hade inte ens börjat där, och inte radion heller tror jag utan programmen pågick som vanligt. Det dröjde ett tag innan man bröt och spelade annan musik, säger Margareta Winberg.

Hon och maken väckte två döttrar för att berätta att statsministern blivit mördad.

– Vi väckte dem för de var båda i 10-årsåldern och medvetna om vem Olof Palme var och hade ju levt i en politik familj. Vi ville ju att de skulle vara med där på natten, säger Margareta Winberg i P4 Jämtland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista