Migrationsverkets asylboende i Grytan utanför Östersund Foto: Britt-Inger Hellström.
Så här kan ett asylboende se ut, men helst vill Migrationsverket ha lägenheter till flyktingarna. Foto: Britt-Inger Hellström.
Migrationssituationen

Problematiskt för Migrationsverket hitta bostäder

Håkan Hansi, Migrationsverket: Vi söker långsiktiga lösningar
2:04 min

Många av de kontrakt på tillfälliga boenden som Migrationsverket har, löper ut under våren, men behovet av bostäder fortsatt är mycket stort.

Håkan Hansi beskriver boendesituationen som den allra största utmaningen för Migrationsverket för tillfället. Dessutom kommer det ett stort antal ändringar i lagstiftningen som verket måste förhålla sig till under den närmaste tiden.

Förutom gräns- och id-kontroller kommer en ny anvisningslag den första mars där staten kan tvinga kommuner att ta emot nyanlända. Dessutom ska tidsbegränsade uppehållstillstånd införas och reglerna blir hårdare kring dagersättning till asylsökande.

– Situationen är ansträngd och ett år till med lika många nyanlända kommer inte Migrationsverket klara utan att få hjälp, säger Håkan Hansi.

Jämtland har tar tagit emot förhållandevis många nyanlända under förra året. För Migrationsverket är en av de stora utmaningarna i länet de geografiska avståenden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".