Skylt, samiska
Samisk skylt i Strömsund. Foto: Billy Abraha
#minspråk

Strömsund har egen modell för minoritetsspråk

Rektorn: Jag tycker vi har en bra modell
1:27 min

I Sverige får de som läser nationella minoritetsspråken för lite undervisning, visar en undersökning som Sisuradio gjort. Strömsunds kommun har gjort en egen modell för sydsamiskan.

Många i Sverige får mindre än en timme i veckan i sitt minoritetsspråk, visar Sisuradios granskning. Det är långt under Europarådets expert Jarmo Lainios rekommendationer på minst 3-4 timmar i veckan.

Strömsunds kommun har arbetat fram en egen modell som bygger på tre ben. Det ena benet är att eleverna får ungefär en timme modersmålsundervisning i sydsamiska. Det andra benet är att eleverna får prata sydsamiska i vardagen med sin lärare - exempelvis under lunchraster eller genom en fika. Det tredje benet är att eleverna får lära sig samisk kultur, så som slöjd.

Rektorn Fredrik Jonsson är nöjd med sin modell:

– På totalen blir det tre, fyra timmar. Skulle vi lägga ut fyra timmar modersmål så skulle alla barn behöva gå till fyra på dagen.

Läraren i sydsamiska, Aanna Johansson Larsson, skulle önska sig mer modersmålsundervisning

– Tillräckligt kan det ju aldrig bli. Jag vill ju alltid ha mer, förstås. Jag brinner för språket, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".