Malin Holmberg från Riksförbundet Sällsynta Diagnoser
Malin Holmberg från Riksförbundet Sällsynta Diagnoser Foto: Jonas Forsberg
Sällsynta diagnoser

På skottdagen uppmärksammas sällsynta diagnoser

4:26 min

Sällsynta dagen startades som ett svenskt initiativ på Skottårsdagen 2008 för att sprida information om ovanliga diagnoser och hur det blir en del av vardagen.

Det är inte bara skottdagen i dag, det är även Sällsynta dagen som initierats av Riksförbundet Sällsynta Diagnoser, för att uppmärksamma ovanliga diagnoser.

– Det finns upp till 5 000 sällsynta diagnoser och det i sig är ett funktionshinder. Man möter okunskap i vården, arbetsförmedlingen, försäkringskassan. Vi behöver öka kunskapen om att det finns särskilda diagnoser och att de behöver ett särskilt mottagande, säger Malin Holmberg som är projektledare. Hon ser fram emot dagen.

– Vi har nått bra publicitet hittills och vi har fullsatt på festivalen. Jag kan inte önska mig mer.

Sällsynta dagen, på engelska Rare Disease Day, startades som ett svenskt initiativ 29 februari 2008 och under dagen kommer det att arrangeras en Sällsynt filmfestival i Stockholm och en temadag hos Centrum för sällsynta diagnoser.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista