Björn Olofsson, Alexandra Hägglund och Cecilia Modin i polisens ungdomsgrupp.
Ovissheten är stor för Björn Olofsson, Alexandra Häggluns och Cecilia Modin i polisens ungdomsgrupp i Östersund. Foto: Peter Söderlund/Sveriges Radio
Polisen

Framtiden oviss för polisens ungdomsgrupp

3:48 min

Ovissheten kring polisens ungdomsgrupp är stor. Om gruppen försvinner går flera års arbete och kontaktbyggande till spillo.

Ungdomsgruppen har funnits sedan 2007. Under åren har dess medlemmar byggt upp nätverk och lärt känna ungdomar, socialsekreterare, lärare och föräldrar.

Nu riskerar gruppens arbete att slås i spillror. Det är nämligen oklart om de poliser som idag ingår i gruppen får vara kvar. 

Björn Olofsson, Alexandra Hägglund och Cecilia Modin som alla tre ingår i ungdomsgruppen vet inte vad de har för arbetsuppgifter när polisens stora omorganisation är klar.

Hur är det att arbeta med den här ovissheten?

– Det är ganska jobbigt, men vi håller fanan högt och fortsätter jobba för ungdomarna där ute, säger Björn Olofsson.

Ungdomsgruppen befinner sig ofta bland ungdomar. På så sätt får de god kännedom om varandra.

– Jag inbillar mig att när ungdomar kommer in på förhör och har träffat oss så har vi en bra relation från början, säger Alexandra Hägglund.

Cecilia Modin arbetar som förundersökningsledare och är knuten till ungdomsgruppen. Till en början blev hon och de övriga medlemmarna lovade att få ingå i förändringsprocessen, men så har det inte blivit.

– Vi skulle få träffa andra ungdomsgrupper i region nord men det blev lagt på hyllan. Och som det ser ut nu finns inte ungdomsgruppen kvar när omorganisation är klar, säger hon.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista