Eva Frank, Lärarförbundets ordförande Östersund. Foto: Johanna Nyman/ SR
Eva Frank, Lärarförbundets ordförande Östersund. Foto: Johanna Nyman/Sveriges Radio
Skolpolitik

Lärarfacket och Östersunds kommun bråkar

0:26 min

Östersunds kommun och lärarförbundet har råkat i luven på varandra. Lärarförbundet menar att kommunen bryter mot medbestämmandelagen.

Upprinnelsen till konflikten är det samverkansavtal som parterna tidigare har haft. Lärarförbundet sa upp det eftersom man inte tycker att det följdes i tillräcklig hög utsträckning och att lärarna inte får tillräckligt stor chans att påverka.

Nu har lärarbundet även valt att lämna in en så kallad tvisteframställan. Anledningen är att man anser att kommunen bryter mot lagen, enligt lärarförbundets ordförande i Östersund, Eva Frank.

– Man har brustit vad gäller informationsplikten och genomfört saker utan att informera. Man har även brustit när det gäller att man inte förhandlat saker som rör verksamheten ute i skolor, säger Eva Frank.

Eftersom det är lärarförbundet som sagt upp avtalet menar Östersunds kommun att det ligger på förbundet nu när det gäller att hitta en lösning. Kommundirektör Anders Wennerberg säger att man försökt nå en lösning men inte fått något gehör från lärarförbundet.

– Lärarförbundet har inte varit aktiva när det gäller att komma fram till nytt samarbetsavtal. Därför är vi där vi är nu, säger han.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista