Huvudmannen, imamen, Uzbekistan, Strömsund
1 av 2
Mannen som döms till livstids fängelse fångades på bild via en övervakningskamera i en mataffär samma dag som imamen sköts i Strömsund. Foto: Polisen
Ingången till hovrätten för nedre Norrland i Sundsvall. Foto: Christian Ploog / Sveriges Radio
2 av 2
Hovrätten skärper straffet till livstids fängelse efterssom imamen blev så allvarligt skadad att det har lika straffvärde som fullbordat mord. Foto: Christian Ploog / Sveriges Radio
Imamdådet

Livstids fängelse för mordförsök på imam

Hovrättsrådet: Det är så nära mord man kan komma
1:56 min

Straffet skärps för mannen som sköt imamen Obid Nazarov i huvudet i en trappuppgång i Strömsund 2012. Han döms till livstids fängelse.

Hovrätten för Nedre Norrland meddelade sin dom på tisdagen och skärper alltså straffet.

Tingsrätten i Östersund dömde den 37-årige uzbekiske mannen till 18 års fängelse och utvisning för mordförsök på imamen, en dom som överklagades av både åklagare och försvar.

Lika straff som mord

Hovrätten anser att imamen blev så allvarligt skadad att brottet är lika straffvärt som ett fullbordat mord.

– Det var så nära ett mord man kan komma, säger hovrättsrådet Irja Hånell.

Den dömde mannen och hans advokat hoppades på en friande dom i hovrätten. Åklagarsidan och den skjutne imamens familj ville ha skärpt straff till livstids fängelse och att hovrätten tydligare skulle ta ställning när det gäller kopplingen mellan mordförsöket och den uzbekiska staten.

Det var så nära ett mord man kan komma.

Hovrätten skriver i sin dom att omständigheterna kring brottet är synnerligen försvårande. Mordförsöket skedde på uppdrag av någon eller några personer utomlands och mannen reste till Sverige i det enda syftet att skjuta imamen, för att därefter i princip omedelbart lämna landet.

Även om imamen inte dog fick han så svåra skador att brottet förtjänar ett lika högt straff som ett fullbordat mord, anser hovrätten. Mannen döms därför till livstids fängelse.

Oklart vem som låg bakom

Åklagaren och målsäganden framförde i rättegången att brottet hade begåtts på uppdrag av den uzbekiska staten som hade intresse av att röja imamen ur vägen. Enligt hovrätten kan ingen säker slutsats dras utifrån utredningen när det gäller vem eller vilka som ligger bakom uppdraget.

– Vi har inte pekat ut uzbekiska staten, men att det är på uppdrag av någon utomlands det kan man säga i alla fall, säger Irja Hånell.

Hovrätten menar liksom tingsrätten att mannen ska utvisas ur Sverige på livstid och att han ska betala skadestånd till imamen. 

Hovrätten var enig i sin bedömning.

Det var för fyra år sedan - 22 februari 2012 - som Obid Nazarov blev skjuten i huvudet. Han blev mycket allvarligt skadad men överlevde attacken och vårdas nu på hemlig ort.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".