Häktningsförhandling om mordförsök på uzbekisk imam i Strömsund 2012. Chefsåklagare Krister Petersson driver ärendet vid den internationella åklagarkammaren i Stockholm. Foto: Victoria herkules/Sveriges Radio.
Chefsåklagare Krister Petersson vid den internationella åklagarkammaren i Stockholm är nöjd med hovrättens utslag. Foto: Victoria Herkules/Sveriges Radio.
Imamdådet

Åklagare nöjd med livstidsdom för torped

0:28 min

Chefsåklagare Krister Petersson är nöjd med att hovrätten skärper straffet för den torped som dömts för mordförsöket på en uzbekisk imam i Strömsund.

– Jag är nöjd med domen och att man skärper påföljden, det var mitt enda yrkande, säger Krister Petersson, chefsåklagare vid den internationella åklagarkammaren till P4 Jämtland.

I tingsrätten dömdes den 37-årige torpeden med uzbekiskt pass till 18 års fängelse för mordförsöket på imamen, som blev allvarligt skadad.

Åklagaren har gjort gällande att det är den uzbekiska staten som ligger bakom mordförsöket på imamen, som var en känd regimkritiker. 

Jag är mycket nöjd.

Hovrätten konstaterar i domen att mordförsöket är ett beställningsjobb - men att det inte går att säga vem beställaren är.

– Hovrätten säger att det är utfört på uppdrag av annan, så på det stora hela är jag mycket nöjd, säger Krister Petersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista