Stephen Jerand, polisområdeschef Jämtlands län. Foto: Peter Söderlund/Sveriges Radio.
Stephen Jerand, polisområdeschef Foto: Peter Söderlund/Sveriges Radio
Samhälle

Svårt för Polisen få till en bra sommarbemanning

1:29 min

Det kan bli svårt med polisbemanningen i sommar, särskilt kring större evenemang som Yran.

– Det ser lite kärvt ut och det gjorde det redan förra sommaren. Då ska man komma ihåg att vi har en annan problembild i länet med stök kring asylboendena, säger Stephen Jerand.

Det Stephen Jerand hänvisar till är att man snittat en utryckning om dan enbart till flyktingboendet i Åre.

Samtidigt visar siffor som P4 Jämtland tagit del av, som är kopplade till det tidigare sekretessbelagda polisarbetet kring asylsökande som kallats kod 291, att knappt tre procent av polisens alla händelserapporter i länet är kopplade till asylsökande.

Polisledningen räknar till ett 40-tal olika event i sommar, allt ifrån Storsjöyran till högriskmatcher inom fotbollen. Enstaka poliser har också skickats att tjänstgöra vid de extra gränskontrollerna, men det är oklart om det fortsätter under sommaren.

Nu läggs en semesterplan, man över hur många som ska vara föräldralediga och sen räknar man helt enkelt hur många poliser som blir över och kan jobba.

– Det kommer bli en balansakt att få det att fungera, säger Stephen Jerand.

Om det händer något som kräver en större polisinsats vid ett evenemang, då kommer det behövas poliser från framförallt Västernorrland.

– Vi tar höjd för att kunna hantera händelser. Det är en bit för dom att åka men så är det i vardagen här.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista