Förhandling pågår i sal 1, tingsrätten i Östersund
1 av 2
Huvudförhandlingen ställdes in men tingsrätten fortsatte med så kallad bevisupptagning, det vill säga att höra vittnen och målsägande. Foto: Filip Kruse/Sveriges Radio.
Den misstänktes advokat, Erik Boberg
2 av 2
Den misstänktes advokat, Erik Boberg. Foto: Filip Kruse/Sveriges Radio.
Brott

Misstänkt jakttornssabotör dök inte upp - för andra gången

1:06 min

I dag gjordes ett andra försök att ställa den så kallade jakttornssabotören inför rätta. Men även nu valde den misstänkte att inte dyka upp och därför ställdes huvudförhandlingen in.

– Det är synd att det inte kunde avgöras idag. Men tingsrätten håller bevisupptagning ändå så att vittnena inte behöver komma igen, säger åklagaren Emil Westlin.

Den misstänkte mannen är i 50-årsåldern och misstänks ha förstört närmare ett 20-tal jakttorn i Jämtland under 2013 och 2014. Dessutom misstänks han ha rivit ner och förstört flera fångstnät för fåglar som tillhör fågelforskningsstationen vid Ånnsjön. Totalt krävs han på ungefär 100 000 i skadestånd.

Efter att mannen inte dök upp vid det första tillfället i Östersunds tingsrätt så har vissa åtalspunkter hunnit bli preskriberade. Mannens advokat Erik Boberg är förtegen om vilken kontakt han har haft med sin klient.

– Jag vet inte varför han inte dök upp, säger han.

Finns det några fördelar med att inte komma?
– Nej, jag ser inte det. Han riskerar ju att tingsrätten dömer ut vite för att han inte har närvarat.

Har din klient motiverat för dig varför han väljer att inte vara här?
– Det vill jag inte kommentera, säger Erik Boberg.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista