Elitdomare Martin Strömbergsson
Elitdomare Martin Strömbergsson Foto: BJÖRN LINDGREN / TT
Fotboll

Hårdare domare i årets allsvenskan

3:22 min

Det blir mindre tolerans från domarna med protester och gester i allsvenskan 2016.

Elitdomaren Martin Strömbergsson besökte de allsvenska nykomlingarna ÖFK under tisdagen och informerade om säsongens tydligare riktlinjer.

Det är inga nya regeltolkningar denna säsong men däremot fokuserar domarna på att bryta felaktiga beteenden som fått gå för långt de senaste åren, förklarar elitdomaren Martin Strömbergsson.

Det handlar om spelare som söker upp andra spelare i masskonfrontationer, gester och mobbing mot domare. Det är domarkommittén som granskat matcher och anser att det krävs en förändring.

– Det är inte unikt i Sverige utan förekommer även i Europa. Jag tror att det är bra att vi i Sveriges försöker ta itu med detta. Det handlar om respekt och fairplay.

Självklart måste det få finnas passion, engagemang och spontanitet under en match, men övertrampen ska stävjas, säger elitdomaren Strömbergsson.

Elitfotbollsdomaren Martin Strömbergsson lyfter fram att ÖFK har ett gott rykte och laget är känt för att spela fair play.

Strömbergsson har varit FIFA-domare sedan 2011 och dömt över 100 allsvenska matcher. Han ser fram emot årets säsong där Östersunds FK och ytterligare 15 lag nu får pröva på de tuffare domarbesluten.

Det måste vara tydligt att det är domarteamet som leder matcherna, säger Martin Strömbergsson avslutningsvis till P4 Jämtland.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista