Flyktingboendet Grytan. Foto: P4 Jämtland / Sveriges Radio
Flyktingboendet Grytan. Foto: Sveriges Radio.
Flyktingmottagande

Ny anvisningslag leder inte till större flyktingmottagande i Jämtland

Integrationschef: 10 personer 2016
0:52 min

En ny lag som trädde i kraft första mars ger staten rätt att tvinga kommuner att ta emot flyktingar som fått uppehållstillstånd och ska lämna Migrationsverkets boenden.

För många kommuner blir konsekvensen av den nya anvisningslagen en stor ökning av antalet kommunanvisade flyktingar. Men för kommunerna i Jämtland blir konsekvensen i många fall det motsatta.

I Bergs kommun sjunker antalet kommunanvisade kraftigt, enligt Maria Östlund som är integrationschef.

– Våran grundöverenskommelse låg tidigare år på att vi skulle ta emot 35 personer i Bergs kommun och för 2016 kommer det bli 10 personer, säger hon.

Den nya lagen ser inte ut att få några dramatiska konsekvenser på kort sikt. En anledning till det är att det i det här fallet handlar om flyktingar som har fått uppehållstillstånd.

Som det är nu med ett hårt tryck på Migrationsverket för att utreda om människor ska få stanna eller inte blir Migrationsverket en flaskhals.

Därför vill Bergs kommun även i år ta emot 35 personer, för att på så sätt stå väl rustade för när de som idag bor på asylboenden ska få sina kommunanvisningar.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".