LierneMan vid skrivbord
1 av 2
"Jag tror inte att det ska bli någon mer trafik på svensk sida", säger Karl Audun Fagerli, rådmann i Lierne kommun. Foto: Fredrik Vestberg/Sveriges radio
Kommunhus
2 av 2
Lierne kommunhus i Nordli. Foto: Fredrik Vestberg/Sveriges radio
Skoter

Skoterleder från Norge till Sverige öppnar till påsk

2:11 min

Redan till påsk öppnar nu skoterleder för första gången någonsin från Sörli och Nordli i Norge fram till svenska gränsen. 

Ett nytt regelverk gör att norrmännen ska få nöjesköra skoter på ett sätt som tidigare varit förbjudet.

Länsstyrelsen i Jämtlands län befarar att det här kommer att göra att fler skoteråkare kommer in på svenska sidan till områden som redan är hårt belastade.

Karl Audun Fagerli, rådmann i Lierne kommun, tror inte att trycket kommer att öka. Tvärtom.

– Jag tror inte att det ska bli någon mer trafik på svensk sida. Skoteråkarna som redan är i systemet får mer leder på norsk sida att köra på, säger han.

– Det kanske då kan bli mindre körning på svensk sida.

Från naturvårdssyndpunkt finns en stor oro för vilka konsekvenser en ökad tillgänglighet kan komma att medföra för natur- och kulturvärden, en redan trängd rennäring, friluftsliv och för markägare. Det skriver Länsstyrelsen i Jämtlands län i sitt yttrande över de norska förslaget.

Man anser även att det finns oklarheter kring hur det är tänkt att de norska lederna ska anknyta till de svenska ledsystemet.

Till veckan ska politikerna i Lierne kommun fatta de sista besluten och förhoppningen är att leder mot Sverige från Sörli och norr om Nordli ska var färdiga till påsk. Totalt handlar de om 35 mil nya leder på norska sidan.

Det är ny lagstiftning som gör att det norska regelverket har lättas upp.

– Lagen blev ändrad och Lierne kommun och grannkommunerna har tagit möjligheten att skriva en föreskrift som vi nu ska pröva. Och de första lederna kommer igång till påsk i år, säger Karl Audun Fagerli. 

Det är möjligt för norska skoteråkare att köra i Sverige under samma förutsättningar som svenskar. Men svårare för svenskar att köra i Norge, eftersom det då krävs norskt förarbevis.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista