Östersunds Arena. Foto: Agneta Nilsson SR
Östersunds Arena. Foto: Agneta Nilsson SR
Arenabygget

Östersunds kommun hos Kronofogden

2:05 min

Östersunds kommun vill inte betala hela bonusen på 13 miljoner kronor till Peab, som var entreprenör för bygget av Östersunds Arena.

Östersund Arena började byggas 2012 och i slutet av 2013 stod den klar. Byggföretaget som vann upphandling och var totalentreprenör och bygget hade en totalbudget på 260 miljoner kronor. Östersunds kommun har enligt kontrakt ersatt entreprenören för alla kostnaderna för själva byggprocessen.

Bonusklausul
I kontraktet fanns även en klausul som innebar att entreprenören hade möjlighet till en ekonomisk bonus alternativt risk. Det baserades på om entreprenören lyckades hålla byggkostnaderna nere eller om de överskred kostnaderna. För detta skickade entreprenören en slutfaktura på 13 miljoner kronor. Ett belopp som Östersunds kommun anser vara felberäknat.

Peab vill inte kommentera
Peab avstår från att kommentera saken och hänvisar till den juridiska process som pågår.

Bestrider beloppet
– Just nu håller vi på att ta ställning till själva innehållet av fakturan. Rätt ska vara rätt och vi ska självklart betala om entreprenören har rätt till det. Men vi tycker inte det handlar om 13 miljoner och därför har vi bestridit fakturan, säger Örjan Jervidal, chef för Teknisk Förvaltning vid Östersunds kommun.

Fakturan hos Kronofogden
Eftersom Östersunds kommun motsatte sig fakturan har den nu gått vidare till Kronofogden. 
– Kommunen fortsätter att bestrida fakturan och har anlitat ett juridisk ombud som hanterar ärendet och vi hoppas komma fram till en lösning, säger Örjan Jervidal.

Kommunalråd har munkavle
Östersunds kommunalråd AnnSofie Andersson (S) tackar nej till en intervju i P4 Jämtland. I ett sms skriver hon "Nej jag får inte uttala mig om detta under pågående tvist. Det är order från vår jurist".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista