Rektorn Fredrik Jonsson på Hedenvindsskolan i Strömsund.
Rektorn Fredrik Jonsson på Hedenvindsskolan i Strömsund. Foto: Filip Gustafsson Högman/Sveriges Radio
Utbildning

Rektor vill att nyanlända placeras ut efter språk

1:18 min

Rektorn på Hedenvindsskolan i Strömsund vill att nyanlända ska placeras på orter utifrån språkgrupper. För många olika språk skapar problem i undervisningen.

På låg- och mellanstadiet Hedenvindsskolan i Strömsund finns elever som pratar 14 olika språk. Det orsakar problem med att klara undervisningen i modersmål.

Nu vill rektorn Fredrik Jonsson att nyanlända ska placeras på orter utifrån språkgrupper för att klara modersmålsundervisningen:

– Det skulle vara en fördel om man kunde göra det, säger han.

Flerspråkiga barn har rätt till modersmålsundervisning i skolan och för att de nyanlända ska kunna ta till sig den vanliga undervisningen behövs också språkkunniga lärare. 

För rektorn Fredrik Jonsson på Hedenvindsskolan är det problem eftersom det redan finns 14 olika språk på hans skola. Det kommer dessutom hela tiden elever som behöver undervisning i nya språk.

– Problemet är när vi får språkstammar som vi inte känner till. Då blir det problem, säger Fredrik Jonsson.

Det stora problemet är att hitta lärare. Han annonserar ofta efter lärare men exakt hur många lärare han skulle behöva vet han inte.

– Det är ingen som flyttar till Strömsund för fem procent dari, säger han.

I stället får han försöka lösa det så gott det går:

– Då använder vi oss av den teknik som finns - tolkhjälp, googleöversättning och annat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista