Inställda rättegångar på Östersunds tingsrätt
24,3 procent av rättegångarna i Östersunds tingsrätt ställs in. Foto: Filip Kruse/Sveriges Radio.
Brott

Var fjärde rättegång ställs in

0:50 min

Inställda rättegångar kostar samhället minst 200 miljoner kronor per år. Ett exempel är gårdagens rättegång mot den man som misstänks ha sågat ner jakttorn i Jämtland.

– Visst ställer det till problem när människor inte dyker upp. Det vållar kostnader för vi är många som sitter här. Framför allt de fall där folk inte kommer. Det är de som vållar störst problem, säger Göran Ingebrand, lagman på Östersunds tingsrätt.

Inställda rättegångar kostar samhället minst 200 miljoner kronor per år. Östersunds tingsrätt ställer in nästan var fjärde rättegång, men det beror långt ifrån alltid på att parterna inte dyker upp. Det kan även bero på att till exempel nya omständigheter kommer fram i utredningarna.

När det gäller gårdagens rättegång mot den man i 50-årsåldern som misstänks för skadegörelse genom att ha sågat ner jakttorn så innebar de inställda rättegångarna att vissa åtalspunker har hunnit preskriberas.

– Det är inte bra naturligtvis och det blir en följd av att den tilltalade inte är delgiven stämning över huvud taget i målet. I det här fallet fanns ett beslut om hämtning och då räknar man med att polisen ska hämta vederbörande till förhandlingen, säger Göran Ingebrand.

Riksrevisionen har tidigare granskat frågan och menar att de inställda rättegångarna är ett allvarligt säkerhetsproblem.

Under första halvåret 2015 ställdes 22,7 procent av alla rättegångar i Sverige in. För Östersunds tingsrätt var andelen något större, 24,3 procent.

Det finns även en möjlighet att tilltalade helt enkelt håller sig undan rättegång om det betyder att vissa brott hinner preskriberas, menar Göran Ingebrand.

– Det kan det säkert göras av en och annan. Det kan man inte utesluta alls, säger han.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista