Hästar och kvinnor på snöig äng.
1 av 5
I Jorm kan det gå dagar då det inte är möjligt att ringa 112, varken från det fasta eller mobila nätet. Det berättar turistföretagaren och hästägaren Elin Sundqvist som konstaterar att det bara är en tidsfråga innan något allvarligt händer. Foto: Fredrik Vestberg/Sveriges radio
Kvinna och häst.
2 av 5
"När fasta telefonen och mobilen ligger nere går det inte att ringa SOS", säger turistföretagaren Elin Sundqvist i Jorm. Foto: Fredrik Vestberg/Sveriges radio
Kvinna stående i ett kök
3 av 5
"Man blir förbaskad när det inte fungerar", säger Ann-Mari Nilsson som har bott i 70 år i byn Vågen vid norska gränsen. Foto: Fredrik Vestberg/Sveriges radio
kvinna vid köksbord med mobil i handen.
4 av 5
"Man blir förbaskad när det inte fungerar", säger Ann-Mari Nilsson som har bott i 70 år i byn Vågen vid norska gränsen. Foto: Fredrik Vestberg/Sveriges radio
Man vid stuga
5 av 5
"Staten måste sätta större press på mobiloperatörerna", säger Gunnar Nilsson som är fritidshusägare i byn Vågen vid norska gränsen. Foto: Fredrik Vestberg/Sveriges radio
#rättvistäckning

Svårt att nå fram till SOS från Frostviken

5:14 min

Det är på sina håll i länet fortfarande stora problem med telenätet. Länsbor som P4 Jämtland träffat i Frostviken menar att det nu fungerar sämre än någonsin.

I Jorm kan det gå dagar då det inte är möjligt att ringa 112, varken från det fasta eller mobila nätet. Det berättar turistföretagaren och hästägaren Elin Sundqvist som konstaterar att det bara är en tidsfråga innan något allvarligt händer.

– När fasta telefonen och mobil ligger nere så går det inte att ringa SOS fast att det ska gå att göra det på alla ställen, säger hon.

På ängarna ovanför Jormvattnet, i nordvästra Jämtland, har Elin Sundqvist och hennes man ett 30-tal islandshästar, som de tar med sig sina gäster ut på ridturer med. Ibland är de ute i flera dagar.

Vintertid är det mycket skoteråkare i området.

Man har fortfarande kvar den fasta telefonin, även om man fått beskedet att det inte satsas på laga ledningarna och att det bara är en tidsfråga innan de plockas ner.

Några mil väster om Jorm, i byn Vågen nära norska gränsen monterades den fasta telefonin ner för flera år sedan. Här har Ann-Mari Nilsson bott i 70 år. 

Hon är hänvisad till att använda mobiltelefonen, men hon har svårt att nå fram till sjukhuset i Östersund.

– Det är klart att man blir förbaskad när det bryts, säger hon.

Inslaget bygger på ett tips från P4 Jämtlands lyssnarnätverk och är en del av satsningen #rättvistäckning.

Här hittar du alla artiklar kring #rättvistäckning

 

Satsningen #rättvistäckning

Soluppgång gränsfjällen Jämtland Norge

Satsningen #rättvistäckning rör mobiltäckningen och möjligheten att vara uppkopplad på Internet i Jämtlands län. Genom #rättvistäckning lyfts en av vår regions viktigaste utvecklings- och framtidsfrågor. 

#rättvistäckning är ett samarbete mellan SVT Nyheter Jämtland, Sveriges Radio Jämtland, Länstidningen och Östersunds-Posten. Satsningen avslutas med en livesänd hearing i Strömsunds Folkets Hus torsdag 17 mars 2016. 

Kontakta oss gärna! p4jamtland@sverigesradio.se  063-16 06 48

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista