Hanna Andersson, Adam Eriksson, Desirée Sörlin, Olivia Eriksson och Jenny hermansson.
Hanna Andersson, dagmamman Desirée Sörlin och Jenny Hermansson är oroliga för var barnen hamnar när Trollkulan stänger. På bilden ser vi även Hanna Andersson barn Adam och Olivia Eriksson. Foto: Peter Söderlund/Sveriges Radio
Barnomsorg

Barn i Änge förlorar sina dagmammor

Föräldrar: Det känns hemskt
4:53 min

Dagmammeverksamheten Trollkulan i Änge försvinner till sommaren. Nu är föräldrar oroliga för att barnen hamnar på förskolor flera mil bort.

Både dagmammorna och föräldrarna blev chockade när de fick beskedet i måndags. Trollkulan försvinner vid vårterminens slut. Så sent som i november fick de veta att Trollkulan får vara kvar hela året.

– Troligtvis får jag skola in min son någonannastans. Jag har ingen aning om vad som händer och vet inte var mina barn hamnar. Förhoppningsvis hamnar de på samma ställe, säger Hanna Andersson.

Idag finns tre dagmammor på Trollkulan. En av dem går snart i pension, en har en visstidsanställning och den tredje ska omplaceras när höstterminen börjar.

Då minskar antalet barn inom förskolan och Krokoms kommun står plötsligt med för mycket personal inom barnomsorgen.

Enligt Elisabeth Englund, chef för barnomsorgen i Krokoms kommun, är det inte aktuellt att anställa en dagmamma.

– Att rekrytera personal när vi inte vet hur många personer vi eventuellt behöver säga upp är inte så klokt, säger hon.

Jenny Hermansson har en son som går på Trollkulan. Hon förstår inte kommunens resonemang. Föräldrar står idag på kö för att placera sina barn hos dagmammorna på Trollkulan.

– Varför inte ta en person från förskolan och placera här istället, säger hon.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".